L'hospitalitat Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes Vic i Solsona Hospitalitat El pelegrinatge Què puc fer? Galeria/premsa Actualitat Contacte Hospitalitat Hospitalitats de la mare de Déu de Lourdes Vic i Solsona Inici Delegació d’Osona i Ripollès tel; 93 886 93 40    Delegació d’Anoia tel; 620 601 950   Delegació del Bages tel; 608 963 584  Hospitalitat de Solsona tel; 678 69 15 39

“Feliços els pobres: és vostre el Regne de Déu” (Lluc 6.20)

Amb aquest lema vam marxar cap aLourdes, allí el lema es fa realitat quan veus les cares d’alegria del malats en el seu centre d’acollida,“L’Accueil,” on el voluntariat els fa jugar, cantar, resar... , quan veus els voluntaris, metges, infermeres, gent jove i gent gran, complint sempre l’horari perquè tot funcioni bé. Sempre apunt, sempre amb les mans obertes envers els altres, sempre amb un somriure ..., quan veus als pelegrins participar en tots els actes, misses, processó, pregària, viacrucis....t’adones que el lema es fa realitat, aquí no hi ha riqueses, només cors molt grans.

Aquest any el temps no ens ha acompanyat gaire, ens ha fet una mica de fred i una mica de pluja. Malgrat això hem portat a terme tots els actes previstos. El dia d’arribada, i per donar gràcies a la nostra Mare, la Missa d’Obertura del Pelegrinatge, a la capella de Sant Josep, oficiada pel Bisbe Novell de Solsona i acompanyats pel Cor de la Hospitalitat, amb la sorpresa de poder comptar amb l’agradable veu de la Rosa Mari Ramírez.

El segon dia la missa internacional a la Basílica de Pius X. Una solemne missa on Déu s’hi fa molt present amb malalts i pelegrins de tot arreu del mon que resem la mateixa oració, “Parenostre....”. Després la fotografia de grup i a la tarda: “Feu el que el malat us digui”, passejar, caminar, resar, parlar, comprar, jugar...el malat mana, dedicació complerta a ell o ella.

I al vespre la Processó de Torxes on la llum i el foc se senten al cor. El ciri a la mà, l’Ave Maria als llavis i aquella fe que es palpa en aquells càntics, cadascú amb el seu idioma, sempre el mateix amor a la nostra Mare Maria. A les graderies de la Basílica del Roser, és on es situa el cor format per tots els cantaires de totes les peregrinacions, el nostre també, i allí teníem a la Rosa Mari, que va cantar el Rosa d’Abril, amb aquell amor a la Mare, que va deixar bocabadat a tothom.

El dilluns al mati Viacrucis passat per aigua, però com el peregrí és ferm, tots anaven preparats amb paraigües i impermeables, guiats pels dos bisbes, Mons. Novell i Mons. Romà. No faltaren els càntics, no faltà la il·lusió, no faltà aquella dita “al mal temps, un bon somriure”. En acabar el Viacrucis anàrem cap a l’església de la Bernadetta, on el grup de joves van preparar la missa,  amb molts càntics, molta alegria, pregàries de mà estesa. També presidida pels dos Bisbes i, entre altres, el Mossèn Octavi de Sant Pau, que és el primer any que anava a Lourdes. Em va agradar molt quan li vaig preguntar: Mossèn, li agradat venir a Lourdes?, i ell em va contestar: No. M’ha encantat!!.

A la tarda la Processó del Santíssim. Aquí el temps es va aguantar. L’adoració al Santíssim en la Basílica de Pius X, que és on acaba la processó, sempre es un regal de Déu; quina pau davant el Santíssim Sagrament, quin silenci, quines mirades quan passava Jesús Eucaristia beneint-nos a tots...

El dimarts al mati “la cirereta”; la Missa en la Gruta. La Gruta que és centre de tot el pelegrinatge. El Bisbes, els Mossens, el Cor de la Hospitalitat, els peregrins, els malalts..., la Verge de Lourdes ens oferia la seva Gruta, nosaltres li dedicàvem el nostre cor.  A la tarda, Fi de  Festa al cinema La Foret, on els voluntaris ens van obsequiar amb cançons, música, rialles, gresca i un bon berenar. En acabar la festa, tots cap a la Pradera, davant la Verge de Lourdes per dir-li: arreveure, tornarem si a Déu plau. Per donar-li gràcies, per demanar-li perdó i per oferir-li tot el que som i tenim, i així fer real el lema “Benaurats vosaltres els pobres”.

Recordo amb tendresa, quan tot acabat i tornant al Accueil, un dels malats, que venia per primera vegada, em va dir amb un gran somriure “Jo me’n vaig molt content, he vist a la Mare de Déu” i va seguir el seu camí tan satisfet. Jo mirant-lo a ell, també la vaig veure.

Aquest any, entre els dos bisbats, hem anat a Lourdes 741 persones. Persones que hem participat de dies plens d’activitats, però sobretot de molta convivència entre les persones que venen com a malaltes, i les que venen com a voluntàries o amb el grup de peregrins. Tot el que un dóna, és tornat per mil per aquell malalt o malalta. Només per aquest motiu, ja és un èxit, només per això, ja val la pena tornar l’any vinent.  Esperem poder ser molts més, i si Déu vol, hi tornarem. Del 6 al 10 de juny de 2020!!!

 Fins l’any que ve si a Déu plau !! .

 Dolors Ortuño

52é PELEGRINATGE A LOURDES

VEURE TOTES LES FOTOGRAFIES